Verander je paradigma in 4 stappen!

Iedereen heeft dit eigenlijk wel. Gedrag waar je niet blij van wordt. Het is vast wel herkenbaar dat je steeds dingen doet waarvan je niet blij van wordt of werk doet dat niet past bij je talent. Gewoontes kunnen aardig in de weg zitten om dit gedrag te veranderen. Die gewoontes in gedrag of beperkende overtuiging wordt als een stenen muur die je weerhoudt zelfs maar na te denken over hoe je die veranderingen kunt doorvoeren. Te vaak stellen mensen doelen zonder voor de persoonlijke omstandigheden te zorgen waardoor doelen kunnen slagen.

Paradigma’s zijn een verzameling gewoontes die je leven leiden bij elke stap die je zet. Het zijn je onbewuste innerlijke overtuigingen. Ze beïnvloeden de manier waarop je eet, de manier hoe je loopt, zelfs de manier waarop je praat. Ze bepalen je manier van communiceren, je gewoontes op je werk, je successen en je falen.

Als je je resultaten wilt veranderen, écht wilt veranderen, dan is de enige manier om daarvoor te zorgen het veranderen van je paradigma’s.

Tips

Erken en waardeer wat het afgelopen jaar is gebeurd. Dat doe je door onder meer door de volgende vragen te beantwoorden:

  • Waarin ben ik teleurgesteld en wat wil ik absoluut niet meer ervaren?
  • Wat heb ik bereikt, waar werd ik blij van? Wat heb ik precies gedaan waarom het een succes was en wat wil ik nog meer ervaren?
  • Welke lessen haal ik hieruit? Kijk naar je lijst van geleerde lessen. Denk aan elke les die voor jou een verschil kan maken. Denk aan de veranderingen die je nu wil doorvoeren. Welke zouden het meest bijdragen aan je succes om deze dingen te laten gebeuren? Vervolgens verander je de lessen in instructies voor jezelf die je het volgend jaar kunt volgen. De instructie moet kort en krachtig worden geformuleerd. 

 

Vier stappen om je paradigma te veranderen.

  1. Ontdek je beperkende paradigma (beperkende overtuiging - je draken)
  2. Bedenk wat het op zijn plaats houdt, zoals beperkende gedachten, gevoelens en veronderstelde voordelen. 
  3. Creëer een nieuw, positief paradigma (krachtige overtuiging – jouw talent)
  4. Leer de kunst van transformatie. Verhoog je bewustzijn en keer je tot het nieuwe paradigma wanneer je verstikt raakt in het oude, beperkende paradigma.

Schrijf eens een voorbeeld op van een beperkende overtuiging en verander die in een krachtige overtuiging. Benoem niet wat je niet wil maar wat je wel wil.

Lees ook mijn artikel op LInkedIn

Naar het overzicht

aanmelden blog

Er zijn nog geen berichten.

Er zijn nog geen berichten.